Férfi torna Mindenki tornája Női torna Ritmikus gimnasztika Aerobik Akrobatikus torna

Torna: Sóvágó Lajos új lendületet ad a magyar tornának

Szerző: matsz - 2017-01-19 15:29:26


Sóvágó Lajos, a magyar férfi tornászválogatott új szövetségi kapitánya elégedett a felkészülés kezdetén a válogatott kerettagok eddig nyújtott teljesítményével a budapesti Tornacsarnokban.

Sóvágó Lajos az elmúlt 26 évben Angliában dolgozott, több külföldi edzővel közösen építette fel a 90-es évektől kezdve az angol tornát a mai szintre. Tevékenykedett a felnőtt és az ifi válogatott mellett, az edzőtovábbképzések, az úgynevezett World Class program első számú konzultánsa volt, és egyetemi tanárként a jelenlegi Brit Torna Szövetség teljes vezetését tanította.

- Nagyon sok edző és versenyző nőtt fel azon a szisztémán, amelyet Angliába vittem. Magyar szempontból külön érdekes lehet, hogy Berki Krisztián ellenfeleinek, Louis Smithnek és Max Whitlocknak a trénereit is én képeztem, a mentoruk voltam. Gyakorlatilag a 90-es évektől kezdve több kollégámmal együtt az angol torna felemelkedésén dolgoztunk. Az angol férfiak ma már csapattal az abszolút élvonalhoz tartoznak, és több olimpiai aranyérmük is van.

Sóvágó alakította ki a tornászok leedsi központját és a klub teljes, egymásra épülő utánpótlásrendszerét, így Angliában 14 egyesület vette át ugyanezt a szisztémát. A tornaösztöndíj bevezetése is a nevéhez fűződik. A leedsi torna most a riói olimpián ért a csúcsra, ahol a Sóvágó által kialakított rendszerben felnőtt Nile Wilson bronzérmes lett nyújtón.

A szövetségi kapitány angliai munkája előtt a KSI és a korábbi Újpesti Dózsa vezetőedzője volt, és az olimpiai 8. helyezett Hidvégi Vid trénere, a tornász angliai egyetemi tanulmányai alatt.

- Úgy gondoltam, mindenképpen megpályázom a posztot, hiszen óriási tapasztalatom van, és a lelkiismeretem akkor lesz nyugodt, ha ezeket átadhatom a magyar tornának. Gál Csaba segíti a munkámat, aki Romániában számos olimpia-világ és Európa-bajnoki érem megszerzéséhez hozzájárult. Már megkezdtük a felkészülést a válogatott kerettel az Európa-bajnokságra, a fiúk nagyon keményen dolgoznak, rendkívül jó hangulatban. Nem titkolom, az a célunk, hogy a férfi csapat bekerüljön a legjobb 12-be, és ott legyen a tokiói olimpián, ehhez persze rengeteg munka vár mindenkire. Most elsősorban az összetettre koncentrálunk, így az áprilisi kontinensviadalig a válogatott nagy része nem vesz részt Világkupán, hiszen ott csak egy-egy szerre kerül a hangsúly, természetesen más versenyen indulunk. Január végén a tatai edzőtáborban folytatjuk a felkészülést.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián, aki csak lólengésben érdekelt, már indul az első, februári melbourne-i Világkupán, mint ahogy a szintén a lólengésre hangsúlyt fektető, Világkupa 2. helyezett Kállai Zoltán is.

Mint ismeretes, a Magyar Torna Szövetség elnöksége a tornászok női és férfi szövetségi kapitányi posztjára még tavaly írt ki pályázatot, mivel 2016. december 31-én az eddigi megbízatások lejártak. A benyújtott kandidálások alapján a MATSZ elnöksége férfi szövetségi kapitánynak Sóvágó Lajost nevezte ki. A korábbi kapitány, Kovács István nem pályázott, a jövőben kiemelten Berki Krisztián felkészítésével foglalkozik a sikeres tokiói olimpiai kvalifikáció és az azt követő eredményes olimpiai szereplés érdekében.

2017 januári hírek

Hírarchívum