Férfi torna Mindenki tornája Női torna Ritmikus gimnasztika Aerobik Akrobatikus torna

Torna Eb: Három magyar finálé, Berki az élen

Szerző: matsz - 2017-04-20 10:39:20


A tornászok kolozsvári Európa-bajnokságán a férfiak közül három magyar versenyző jutott döntőbe, Beki Krisztián lólengésben, Kardos Botond és Babos Ádám pedig egyéni összetettben.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián a 2. csoportban indult, és 15.200 pontja után sejthető volt, hogy meg tudja tartani első helyét. Ez így maradt a szerda esti csoport után is, így Berki az első helyen lett döntős, az őt követi orosz David Beljavszkij 15.000 pontot kapott. Kállai Zoltánnak nem sikerült fináléba kerülnie, 10. lett ezen a szeren, vagyis második számú tartalék. Vecsernyés Dávid nyújtódöntőjében is bízott a magyar delegáció, Vecsernyésnek sem jött össze a finálé, 11-ként zárt, de mivel a fináléba országonként csak két tornász kerülhet be, így 10., vagyis szintén a 2. számú tartalék a nyújtódöntő szempontjából.

A 3. csoportban az egyéni összetettes magyar versenyzők léptek a szerekhez, Kardos Botond és Babos Ádám. Sóvágó Lajos szövetségi kapitány tájékoztatása szerint mindkét tornász jól szerepelt, Kardos lólengésben hibázott, míg Babos az ugrását rontotta, de a többi szeren hibátlanul teljesítettek. Kardos az összesítésben 21. lett, 78.782 ponttal, míg Babos 25. 78.097 ponttal. Mivel a 24-es egyéni összetett döntőben országonként csak két főt vesznek figyelembe, így mindkét magyar finalista lett, Kardos a 20., Babos pedig a 23. helyen.

A férfi egyéni összetett döntőt pénteken, míg a lólengés fináléját szombaton rendezik. Folytatás csütörtökön a női selejtezővel.

Berki Krisztián:
Boldog vagyok, hogy sikerült megtartanom az első helyemet. Most két napunk van, hogy az apróságokat finomítsam az edzéseken. Azt még egyelőre nem tudom, hogy ugyanezzel a gyakorlattal indulok, vagy bevetjük a 6.5-ös kiindulójút, de szerencsére még van időnk Kokó bával, hogy ezt kitaláljuk.
Sóvágó Lajos, szövetségi kapitány:
Berki Krisztián nagyon szépen teljesített, kimagaslott a mezőnyből, bízunk a továbbiakban. A két összetett döntőbe került tornásznak, Kardosnak és Babosnak is nagyon örülök, hajnalban tudtuk meg hivatalosan az eredményt, ez egy kis bizonyítéka annak, hogy az elvégzett munkának megvan a gyümölcse, és megérdemelten kerültek Európa legjobb 24 tornásza közé, a döntőnek már nem lesz tétje, felszabadultan versenyezhetnek. Sajnálom, hogy Kállai és Vecsernyés is második számú tartalék, de Vecsernyés csak 0.033 ezreddel maradt el a nyújtó döntőtől, ráadásul pont egy olimpiai bajnok miatt. Mindez azt jelenti, eljutott egy szintre, ott van a kapuban, most kell még egy lapáttal rátennie, hogy ott lehessen a legjobbak között, mindenképpen dicséretet érdemel. Ahogy már a korábbiakban is mondtam, a 18 éves Boncsér Krisztián számára ez egy jó tapasztalatszerzés volt, meg kell tanulnia, hogyan edz, hogyan vigyáz saját magára, és milyen mennyiségű munkát kell elvégeznie a sikerhez. Igaz, hogy a kitűzött célt nem értük el, de pozitívan értékelem az eddigieket, mert a csapatépítés szempontjából haladtunk előre. Ez kell, hogy erőt adjon mindenkinek a további, még keményebb munkához.
Altorjai Sándor, csapatvezető:
Nagyon örülök mindkét egyéni összetett finálénak, már egy ideje nem volt erre példa. A két fiú is nagyon boldog, pénteken igyekeznek majd javítani. A jövőre nézve bíztató ez a szereplés, a csapat szempontjából ugyanis hatszeres tornászokra van szükség, ebből lehet majd profitálni. Az pedig egyenesen nagyszerű, hogy Berki Krisztián első helyről várja a finálét.

A magyarok pontszámai:

    Berki Krisztián 15.200 - lólengés 1.
    Kállai Zoltán 14.233 – lólengés
    Vecsernyés Dávid 12.200 – korlát, 13.700 – nyújtó
    Boncsér Krisztián 11.533 – talaj, 11.900 – nyújtó
    Kardos Botond 78.782 – egyéni összetett
    Babos Ádám 78.097 – egyéni összetett

2017 áprilisi hírek

Hírarchívum