A ritmikus gimnasztika története


A ritmikus gimnasztika kéziszerrel vagy szer nélkül zenére bemutatott egyéni és csoportos gyakorlatokból álló kizárólag női versenysport.

A ritmikus gimnasztika versenyszámai: egyéni összetett verseny, szerenkénti egyéni versenyek, együttes-kéziszer csapatverseny. Mindig a nemzetközi szövetség FIG határozza meg, hogy az 5 kéziszer közül melyik néggyel kell az egyéni gyakorlatokat bemutatni.

Kéziszerek: A szerek méreteit, alakját, anyagát és színét, továbbá a gyakorlatok sorrendjét a FIG szabályai határozzák meg. Az együttes-kéziszer csapatverseny 1967-től világbajnoki szám. Jelenleg öt tagból álló csapatok a versenykiírásban meghatározott kéziszerrel mutatnak be szabadon választott gyakorlatot (kötél, karika,labda, buzogány, szalag, vagy ezek kombinált használata).


Női késziszer csapat 1956-ból...


A gyakorlatokat 13x13 m nagyságú versenyterületen kell bemutatni; az egyéni gyakorlatok ideje 75-90 másodperc, a csapatgyakorlatok ideje 2,15-2,30 perc.
A gyakorlatelemeket a FIG szabályzata különböző nehézségi fokú elemekre csoportosítja. A gyakorlatok bizonyos kritériumok szerint tartalmazhatnak akrobatikus, balett és néptánc elemeket is.
A gyakorlatokban a test és a kéziszer mozgásának összhangban kell lennie; a mozgásnak és a kéziszer kezelésnek tükröznie kell a zenei összetevőket, a dinamikát, a ritmust, az ütemet és a tempót.
A versenybíró vagy pontozók a gyakorlatokat nehézségi fok (testtechnika és szertechnika), koreográfia - művészi érték, valamint technikai végrehajtás, a kivitel szempontjából bírálják el. Három zsűri dolgozik, a versenyzők maximálisan 30 pontot érhetnek el.

Kötél, karika, labda, buzogány, szalag.
Kötél: Anyaga kender vagy műszálkeverék; hossza és vastagsága a tornásznő termetéhez és magasságához igazodik; átlagos hossza 250- 280 cm, átmérője legfeljebb 10 mm, a középső része lehet vastagított, a kötélvégek csomóban végződhetnek. Karika: Lapos vagy gömbölyű kéziszer, anyaga fa vagy műanyag, átmérője 80- 90 cm, tömege legalább 300 gramm
Labda: Anyaga gumi vagy műanyag, átmérője 18- 20 cm, súlya legalább 400 gramm.
Buzogány: Üvegpalackhoz hasonló kéziszer. Anyaga fa vagy műanyag, hossza 40- 50 cm súlya legalább 150 gramm. A gyakorlatokat 2 buzogánnyal végzik. 1904-ben és 1932-ben az olimpián férfi tornászok versenyműsorában szerepelt buzogánygyakorlat.
Szalag: Anyaga selyem vagy műszálkeverék; nyele fa, bambusz vagy műanyag. A szalag hossza 600 cm, 100 cm visszahajtva a bothoz közelebb eső szalagvégnél, szélessége 4- 6 cm, súlya legalább 35 gramm. A bot hossza 50- 60 cm, vastagsága 10 mm.
Szabadgyakorlat: Szer nélkül zenére végzett egyéni gyakorlat, amely a versenyterületen járásokat, futásokat, ugrásokat, fordulatokat, forgásokat és egyensúlyi helyzeteket tartalmaz. A világbajnokságok műsorán csak 1963-1969 között szerepelt.
Zenekíséret: Az egyéni és csapatgyakorlatokat zenekísérettel kell végrehajtani, lehet élő zene vagy gépzene; szólóhangszer vagy zenekar, sőt énekhang is megengedett.


... és 2013-ból
Nemzetközi versenyek

Kedves látogatóink!
Ebben a rovatban az éppen aktuális nemzetközi versenyek linkjeit és - ha van - online közvetítéseinek elérhetőségeit tesszük közzé.


FIG RG WChC Cluj-Napoca (ROU) 2024

Helyszín: Kolozsvár, Románia
Időpont: 2024. július 12-14.
A versennyel kapcsolatos adatok és dokumentumok: Kattintson ide a megnyitáshoz (új böngészőfülön nyílik)RG-EB Budapest, 2024Partnereink

HUNADOFotók

Letöltések