Mindhárom magyar fiú világkupa döntőben!

Szerző: matsz - 2012-07-02 20:46:11


3Mindhárom magyar fiú világkupa döntőben!

A Pattanj Team 3 versenyzője (Nagy Richárd, Istvánfi Bence, Törő Máté) és edzőjük (Ott Olivér) ismét belevágtak az ismeretlenbe. Vállalva saját költségükön a részvételt most Spanyolországba mentek szerencsét próbálni. Az 5 részes felnőtt Gumiasztal Világkupa sorozat 2. állomása idén az első, ahol az utánpótlás korcsoportúak is lehetőséget kaptak a bizonyításra.Mindhárom magyar fiú világkupa döntőben!

1

Újabb nagy lépés az olimiai álom elérése felé: 3 magyar fiú a korosztályos világkupa döntőben!

2

A Pattanj Team 3 versenyzője (Nagy Richárd, Istvánfi Bence, Törő Máté) és edzőjük (Ott Olivér) ismét belevágtak az ismeretlenbe. Vállalva saját költségükön a részvételt most Spanyolországba mentek szerencsét próbálni. Az 5 részes felnőtt Gumiasztal Világkupa sorozat 2. állomása idén az első, ahol az utánpótlás korcsoportúak is lehetőséget kaptak a bizonyításra.

3A kis országból érkezett kis csapatot inkább csak a szív, és a bizonyításvágy hajtotta a versenyre, mintsem a reális esélyek, de aztán valami történt... Persze a történet korábban kezdődött el: néhány éve, amikor elhatározták, hogy túllépnek a hazai színvonalon, és nemzetközileg is elismerendő gumiasztalozást fognak mutatni. Külföldi edzőtáborok és kissebb-nagyobb versenyek egész sorozata juttata el ide a maroknyi sportolót. Mindezt saját erőből, egyetlen gumiasztalon véghez víve. "Egy hosszú út eljén járunk, melynek fontos mérföldkövét helyeztük most le." - Jelentette ki az edző. Az olimpiai álomcél talán itt került megalapozásra. A nemzetközi vélemény rólunk, magyarokról egybehangzó: szépen fejlődünk évről-évre.

A verseny hétvégén zajlott, de az edzések már csütörtök reggel elkezdődtek. Szerdán érkezett a magyar delegáció. A hotel és a csarnok közti 3,5 Km-t reggelenként bemelegítő jelleggel le kellett sétálni. Az első nap, első szabadedzése reggel 8-tól fél 10ig tartott. A teljesen kihalt csarnokban csak a 4 magyar jelent meg, se szervezők, se porás, senki. Jó fél óra telt el azzal, hogy a bőségesen felszerelt csarnok gumiasztalállomnyát lajstromba vegyék. 19 db gumiasztalt számoltak, nem beszélve az egyéb kiegészítőkről, a szivacsgödörről, a duplaminitrampokról, és így tovább. Ez kb a háromszorosa a Magyarországon található összes versenygumiasztalnak, és mindegyik újabb, mint az itthoniak! Csak abban elfáradtak a versenyzők, hogy kipróbálják, melyik legyen a kedvencük. A csarnok elegánsan és szellősen volt berendezve, a versenyre 9 db vadonat új 4x4-es Eurotramp gumiasztalt vettek.

4A 25 résztvevő ország elhozta a legjobbjait. A kínai, japán, orosz, ukrán, és kanadai csapatok gyakorlatilag elhozták az utóbbi 12 év olimpiáinak, VB-inek, világkupáinak, és Eb-inek az összes bajnokát és dobogósát. Rajtuk kívül részt vett: Fehéroroszország, Brazília, Bulgária, Csehország, Dánia, Franciaország, Nagy-Britannia, Grúzia, Németország, Kazahsztán, Hollandia, Portugália, Svájc, Svédország, Üzbegisztán, Írország, Dél-Afrika, Kolumbia, Magyarország, és persze a rendező Spanyolország 9 különböző egyesülettel.5

Elvileg kötelező lett volna bírót is delegálni minden résztvevő nemzetnek, de mivel Magyarország hijján van nemzetközi bírónak (Kovács Tamás az egyetlen, és ő dolgozott épp),  ezért méltányosan a szervezők engedélyt adtak a magyar-, és a hasonló cipőben járó ír csapatnak, hogy bíró nélkül vegyenek részt.

6Albacete városa nagyon szép, Spanyolország belsejében, egy rendezett, kis lélekszámú, napos város. A polgármester meghívta a delegáció vezetőket a városházára, ahol tudtukra adta, milyen fontos a város életében a sport, és jókívánságait tolmácsolta minden delegációnak.

Közben a magyar csapat edzései egészen jól mentek. péntekre már minden olajozott volt, megismerte a csapat a várost, megszokta a 40 fokos hőséget, és szépen ugrottak. Szombaton az egyéni elődöntőkkel kezdődött a nap. A serdülő korcsoportban Nagy Ricsi volt a magyar reménység. Ricsi az utóbbi években nagyon sokat és nagyon tudatosan dolgozott. A gyakorlata talán neki a legbiztosabb a csapatban. 7 különböző dupla szaltó szerepel benne, ami ebben a korcsoportban világversenyen is jónak számít. Sokan tudnak nála nehezebb gyakorlatot, főleg az orosz térségből érkezett serdülő kurúak, akik 9-10 duplát is be tudnak sűríteni egy gyakorlatba, a kérdés, hogy a kivitel és az ugrás magassága ezzel összhangba tud-e maradni? Ricsi határozottan állt oda, és mind a kötelező, mind a szabadon választott gyakorlatát (2 x 10 elem) a tudása szerinti lehető legjobb szinten mutatta be. Nyugott, összpontosított versenyzése az akkor hihetetlennek tűnő 4. helyre rangsorolta, így a 8-as döntőbe stabil helyen jutott be!

A junior mezőny egyéni elődöntője következett. Itt a maradék két fiún volt a sor. Bence idén először tripla szaltós gyakorlatot mutat be 8 duplával! Magyarország 12 éves7 gumiasztal történetében még nem ugrott korosztályos versenyző hármas szaltót! Bence az Eb-n már bebizonyította, hogy meg tudja csinálni. Nagy volt a nyomás. Tiszta, határozott kötelező gyakorlat után magabiztosan állt aszatlhoz a szabadonválasztott gyakorlatban. Az első elem a tripla szaltő fél csavarral... Megvolt, majd a  szuplé kötés is sikerült belőle, ekkor már "csak" a 8 dupla szaltó volt hátra, de valami történt, a 3. elem a dupla bicska szaltó másfél csavarral elindult előre, a gumiasztal széle felé, majd a  hátra dupla már menthetetlenül kiszállt. Bence kiesett az egyéni versenyből. Kockáztatott, és vesztett. Máté gyakolrata könnyebb, 8 duplaszaltós, és nagyon tudja. Kis izgalom látszott a mozgásán, de férfiasan helyt áll. Szépen megugrotta a gyakorlatát, de a mezőnyben 9-en csináltak jobbat. Bence így a 20., míg Máté a 10. helyen végzett.

8Vasárnapra maradt a szinkron verseny és a döntők. Bence és Máté felszívta magát és szép, tudatos versenyzéssel a 4. helyre ugrották be magukat a döntőben. Az eredmény márcsak azért is különösen dícsérestes, mert mindössze heti egyszer tudtak szinkronra  két gumiasztalon készülni az UTÉ-ban, Juhász Jutka néni szakágvezető jóvoltából, egyébként egy aszatlon, stopperrel hozták az ugrásokat azonos magasságba.

A döntőkre fáradt volt az egész csapat. Az 5 forró nap és a rengeteg izgalomteljes versenyzés megviselte a gyerekeket, de muszály volt teljesíteni, ha már a kezükben a lehetőség! Ricsit szólították asztalhoz a 11-14 éves fiúk legjobb nyolca között. Életében először. Nagyon izgult. Összeszedte a gondolatait és soha nem látott magasságokban kezdett ugrani. A tartásán meglátszott az izgalom, de végigcsinálta a 10 elemet, folyamatosan, hiba nélkül. Az elődöntőhöz képest kicsit alacsonyabb pontokat kapott a tartáshibák miatt, így a svéd fiú elé ugrott. Ricsi 5. helyen végzett a magyar csapat legnagyobb büszkeségére. A 15-18 évesek szinkron döntőjében volt még magyar érdekeltség, ahol megismételték a fiúk az elődöntős bravúrokat, és mindössze 0,4 ponttal maradtak el a bronzéremtől, így a 4. helyen végeztek.

9A felnőtt verseny döntője késő estig tartott, a fáradt versenyzők sokat hibáztak, de az olimpia előtti egyik utolsó megmérettetésen nagyon magas színvonalat kellett hozni. Soha nem látott nehézségű gyakorlatokat mutattak be, nagyon bonyolult, 4-5 triplás gyakorlatokat, néha 4-es csavarral egy-egy duplaszupléban. A végeredmény nem lepett meg senkit. Kína vitte a pálmát, de mellettük a japánok, oroszok, fehéroroszok és kanadaiak is brillíroztak. Szinkronban pedig Franciaország, Svájc, és Ukrajna is odakerült a dobogóra!

Összefoglalva egy nagyon színvonalas, és eredményes verseny volt a magyarok részéről, melyen megtisztelő volt részt venni!

Reméljük további sikereket hoznak még ezek a srácok a hazánknak!

10

EREDMÉNYEK

2012 júliusi hírek

Berki aranyért, Hidvégi és Böczögő döntőért megy
2012. július 24.

Berki Krisztián aranyesélyén kívül lesz még miért izgulnunk a londoni torna versenyeken, ahol 13 számban osztanak még aranyérmet a férfi lólengésen kívül. Ha torna, akkor Berki Krisztián. Banálisnak tűnik, de ma Magyarországon ez a patinás sportág egyértelműen kétszeres világbajnokunk köré épült fel. A lólengésben amúgy hatszoros Európa-bajnoknak számító versenyző a londoni játékok egyik legbiztosabb magyar éremesélyesének tűnik. Mivel a torna pontozásos sportág, így hatványozott jelentősége van annak, hogy a 27 esztendős kiválóság az olimpia előtti két vb-n nem talált legyőzőre ezen a szeren, ráadásul nemzetközileg elfogadott (hála a FIG Technikai Bizottságában évek óta tevékenykedő Karácsony Istvánnak is), hogy jelenleg ő ennek a szernek a legjobb és legelegánsabb tornásza. Ez persze csak akkor ér valamit, ha Krisztián megcsinálja a saját gyakorlatát és nem ront. Ebben az esetben ugyanis még a hazai közönség előtt versenyző, elméletileg az övénél is nehezebb (7,1-es kiinduló pontszámú) gyakorlattal készülő Louis Smith megelőzheti a mi fiúnkat. De csak ebben az esetben! Berki Krisztiántól hasonlóan határozott és feszes mozdulatokat várunk Londonban is. - Fotó: MTI Nem is véletlen, hogy Berki és edzője, Kovács István rendre azt hangsúlyozza, hogy csak az a fontos, hogy az újpesti tornász a saját gyakorlatát jól megcsinálja. Amúgy maga a versenyző is azzal „védekezik” az aranyat pedzegető újságírói kérdéseknél, hogy ez lesz élete első olimpiája, így maga sem tudja, hogy miként hat rá majd a londoni hangulat. Nem is véletlen, hogy a sportági elnök, a kétszeres olimpiai bajnok előd, Magyar Zoltán is arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpiai forgatag epicentrumának elkerülése a fő cél és akkor nem lehet gond. Sokan talán hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Krisztián esélyei mára egyértelműek, de a tavalyi tokiói világbajnokságon bizony hajszálon múlott az, hogy a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) kvalifikációs szabályainak meg tudott felelni a magyar tornász. Akkor bizony sokan átmentek matematika szakértőbe, hogy megtudjuk, hogy klasszisunk vajon másik két szerén is elért-e a nemzetközi mezőny átlagpontszámának 85%-át. Végül szerencsére minden képlet azt mutatta, hogy igen, így Pekinggel ellentétben végre Berki Krisztián is ott lehet az olimpián. Alkalmazkodva a sportági tendenciákhoz ő már csak egyetlen szeren indul majd, mint ahogy januárban a pótkvalifikációs versenyen olimpiai részvételi jogot szerző KSI-s Hidvégi Vid is csupán lólengésben mutatja meg magát a londoni North Greenwick Arenában. Ő ugyan (még) hatszeres tornász, de igazán komoly esélyei neki is lólengésben lehetnek, ezért edzőjével, Laufer Bélával úgy döntöttek, hogy ő is erre a szerre hegyezi ki a felkészülést. A hatharom.hu-nál exkluzív blogot vezető Videt a vb-negyedik helyezése jogosítja fel a döntős reményekre, amelyet a 6,5-ös nehézségű gyakorlatának tökéletesítésével próbál meg realizálni. Mivel az olimpiai kvalifikáció és nevezés miatt több komoly esélyes sem lehet ott a lólengés döntőjében, így jó esély van rá, hogy augusztus 5-én este akár két magyarért is szurkolhassunk a szerenkénti finálékban. Ehhez azonban még „túl kellene élni” a július 28-ai selejtező idegőrlő pillanatait is… A KSI tornásza lólengésben szintén szeretne döntőbe jutni - Fotó: AFP, archív Női vonalon a pekingihez hasonlóan most is a békéscsabai Böczögő Dorinában bízhatunk, aki edzőjével Petrovszki Pállal közösen végzi a felkészülés utolsó fázisának gyakorlatait. A londoni játékokon őt mind a négy szeren láthatjuk és kis szerencsével akár az egyéni összetett verseny 24-es döntőjébe is eljuthat. Nagyobb esély kínálkozik azonban még ennél is arra, hogy legjobb szerén, ugrásban esetleg bejusson a nyolcas fináléba. Böczögő Dorina második olimpiáján döntőbe szeretne jutni - Fotó: AFP, archív Ami a nemzetközi vonatkozásokat illeti, szinte rá sem lehet majd ismerni a mezőnyre. Aki utoljára mondjuk a 2008-as olimpián követte a sportág eseményeit, az kis túlzással alig fog ismerős arccal találkozni. A FIG Athén után bevezetett új pontozási rendszere ugyanis egyértelműen a nehezebb gyakorlatok felé tolja, tolta el a tornászokat, így egyre kevesebben vállalják az összetett tornát, a szerspecialisták pedig nagy nehézségi fokok felé igyekeznek kitolni produkciójukat (ld. Smith-féle lólengés), ez pedig extrém módon igénybe veszi a szervezetet. Nem is csoda, ha London előtt a csapatok összeállításáról szóló hírek és az esélylatolgatások szinte mindenhol arról szóltak, hogy ki sérült és ki az, aki egészséges és el tud indulni Londonban. A hölgyeknél a 2008-hoz képest teljesen kicserélt csapattal érkező amerikaiak számítanak a legfőbb esélyesnek, a Károlyi Márta által vezetett csapatban csupa klasszis versenyző található, számukra pedig előnyös, hogy a FIG megváltoztatta az olimpiai csapatverseny rendszerét, így már nem hat, hanem öt tornász alkot csupán egy csapatot a brit fővárosban. A legutóbbi két olimpián egyaránt ezüstérmes amerikai csapat a leginkább talán a két klasszis, Musztafina és Komova vezette oroszoktól félhet, de a veterán Catalina Ponor vezette román csapat is felférhet a dobogóra még, nem is beszélve az ismét fiatal tornászok sorát felvonultató kínaiakról. A magyar torna történetének olimpiai bajnokai 1932 - Los Angeles Pelle István lólengés 1932 - Los Angeles Pelle István műszabadgyakorlat 1948 - London Pataki Ferenc műszakadgyakorlat 1952 - Helsinki Korondi Margit felemáskorlát 1952 - Helsinki Keleti Ágnes műszabadgyakorlat 1956 - Melbourne Keleti Ágnes felemáskorlát 1956 - Melbourne Keleti Ágnes gerenda 1956 - Melbourne Keleti Ágnes műszabadgyakorlat 1956 - Melbourne Köteles Erzsébet, Keleti Ágnes, Kertész Alíz, Tass Olga, Bodó Andrea, Korondi Margit női kéziszercsapat 1976 - Montreal Magyar Zoltán lólengés 1980 - Moszkva Magyar Zoltán lólengés 1988 - Szöul Borkai Zsolt lólengés 1992 - Barcelona Ónodi Henrietta ugrás 2000 - Sydney Csollány Szilveszter gyűrű A legutóbbi két olimpián (2004 - Carly Patterson, 2008 - Nastia Ljukin) amerikai tornásznő gyűjtötte be az egyéni elsőséget is, erre most a 2011-es világbajnok Jordyn Wiebernek lehet talán a legnagyobb esélye. Fő riválisa a két évvel ezelőtti világbajnok, az idén egy súlyos keresztszalag szakadás után visszatérő Alija Musztafina lesz, de a másik orosz tini-sztár, Viktoria Komova is dobogó esélyes lehet. A szerenkénti döntőket tekintve szinte lehetetlen jósolni, lévén minden attól függ, hogy ki milyen anyagerősségű gyakorlatot vállal be és azt mennyire jól tudja megcsinálni. A britek sokat várnak nagy kedvencüktől, az utolsó olimpiájára készülő Elisabeth Tweddle-től, aki fő szerein, talajon és felemáskorláton ugyanúgy számíthat a pontozók támogatására, mint a veterán, immáron hatodik (!) olimpiáján szereplő Okszana Csuszovityina, aki ugrásban pekingi ezüstjét is felülmúlhatja. A románoknál Ponor mellett a talaj címvédője, Sandra Izbasa lehet érmes, a kínaiaknál a gerenda specialista Sui Lu a favorit, míg az amerikaiaknak szinte minden szeren van éremesélyesük, így ugrásban McKayla Maroney, felemáskorláton pedig Gabrielle Douglas is az aranyesélyesek közé tartozik. Utóbbi ráadásul az amerikai olimpiai válogatón még Wiebert is megelőzte, így akár egyéni összetettben is dobogós lehet. A férfiak csapatversenyében egyértelmű a képlet, a pekingi győztes Kína (amelynek kerete most talán valamivel gyengébb, mint négy éve) a trónkövetelő Japánnal harcolhat az aranyéremért. A hatvanas-hetvenes években domináns (ugye Cukahara neve mindenkinek ismerős) japánok most végre ismét át szeretnék venni az uralmat, ehhez azonban nem szabad olyan sokat rontaniuk, mint tették azt a tavalyi világbajnokságon Tokióban. Az egyéni összetett versenyben  az olimpiai ciklus mindhárom világbajnokságát történelmi módon megnyerő Kohei Uchimura a toronymagas favorit. Ha a 23 esztendős japán tornász nem ront (nem szokása), akkor akár több pont előnnyel nyerheti meg az olimpiát. Ha viszont egy-két szeren becsúszik neki valami gikszer, akkor a kétszeres vb-ezüstérmes, de embertelen sok sérüléssel küzdő német Philipp Boy vagy netán a kínaiak egyetlen igazi hatszeres tornásza, Teng Haibin is megszoríthatja őt. A japán Uchimura megérdemelné az egyéni összetett olimpiai bajnoki címét - Fotó: AFP A szerenkénti döntők a férfiaknál talán még kevésbé megjósolhatók, ahol a lólengés kivételével reméljük tényleg sokesélyes, izgalmas finálékat láthatunk. Nyújtón a Pekingben hibázó és így a dobogóról lemaradó Fabian Hambüchen készül pokolian erős gyakorlattal, de hasonlóban gondolkozik a talán legrutinosabb amerikai, Danell Leyva is, aki még emellett korláton is dobogós lehet. Sajnálhatjuk, hogy a románoknál a fiatalítás áldozatául esett Marian Dragulescu már nem lehet itt az ugrás mezőnyében, de lehet, hogy valaki éppen az ő védjegyének számító ugrással lesz olimpiai bajnok ezen a szeren. Érdekes színfolt lesz a férfi mezőnyben a szintén hatodik olimpiáján szereplő bolgár Jordan Jovcsev, aki egykoron még Csollány Szilveszer nagy ellenfele volt gyűrűn. Ha a mieink mellett valakinek érdemes lesz szurkolni, akkor az talán ő...

Hírarchívum

2020 - augusztus (2)
2020 - július (18)
2020 - június (13)
2020 - május (11)
2020 - április (13)
2020 - március (19)
2020 - február (13)
2020 - január (12)
2019 - december (11)
2019 - november (24)
2019 - október (25)
2019 - szeptember (42)
2019 - augusztus (15)
2019 - július (11)
2019 - június (37)
2019 - május (40)
2019 - április (24)
2019 - március (29)
2019 - február (14)
2019 - január (11)
2018 - december (8)
2018 - november (19)
2018 - október (36)
2018 - szeptember (35)
2018 - augusztus (29)
2018 - július (13)
2018 - június (21)
2018 - május (32)
2018 - április (12)
2018 - március (22)
2018 - február (10)
2018 - január (8)
2017 - december (15)
2017 - november (24)
2017 - október (14)
2017 - szeptember (41)
2017 - augusztus (22)
2017 - július (23)
2017 - június (12)
2017 - május (50)
2017 - április (43)
2017 - március (38)
2017 - február (19)
2017 - január (14)
2016 - december (20)
2016 - november (28)
2016 - október (21)
2016 - szeptember (19)
2016 - augusztus (17)
2016 - július (18)
2016 - június (37)
2016 - május (41)
2016 - április (29)
2016 - március (18)
2016 - február (18)
2016 - január (6)
2015 - december (11)
2015 - november (16)
2015 - október (27)
2015 - szeptember (29)
2015 - augusztus (26)
2015 - július (22)
2015 - június (33)
2015 - május (19)
2015 - április (32)
2015 - március (42)
2015 - február (7)
2015 - január (8)
2014 - december (9)
2014 - november (21)
2014 - október (25)
2014 - szeptember (25)
2014 - augusztus (19)
2014 - július (8)
2014 - június (17)
2014 - május (33)
2014 - április (28)
2014 - március (14)
2014 - január (1)
2013 - december (7)
2013 - november (20)
2013 - október (11)
2013 - szeptember (24)
2013 - augusztus (16)
2013 - július (11)
2013 - június (6)
2013 - május (15)
2013 - április (20)
2013 - március (28)
2013 - február (15)
2013 - január (14)
2012 - december (13)
2012 - november (12)
2012 - október (16)
2012 - szeptember (22)
2012 - augusztus (20)
2012 - július (21)
2012 - június (21)
2012 - május (34)
2012 - április (20)
2012 - március (25)
2012 - február (17)
2012 - január (31)
2011 - december (7)
2011 - november (29)
2011 - október (35)
2011 - szeptember (37)
2011 - augusztus (21)
2011 - július (13)
2011 - június (26)
2011 - május (9)