Torna Eb: Pontszerző helyek a felnőtt férfiaknál

Szerző: Kaszala Claudia/matsz - 2020-12-13 19:03:47


Pontszerző helyekkel zárták a magyar felnőtt férfiak a tornászok mersini Európa-bajnokságát a szerenkénti finálékban, többek között két ötödik és két hatodik hellyel, Vecsernyés Dávid és Mészáros Krisztofer révén.

Vasárnap délután a férfiak szerenkénti döntőivel ért véget a férfiak mersini Európa-bajnoksága. Itt az ugrás és a gyűrű kivételével minden szeren volt magyar induló. A sort Mészáros Krisztofer nyitotta talajon, aki gyakorlatára 13.966 pontot kapott, amely valamelyest kevesebb volt, mint a selejtezőben kapott pontszám, így végül a hatodik helyen zárt a talaj döntőjében. Következett a lólengés, ahol a GYAC tornásza mellett egy másik magyar, a nyújtón Európa-bajnoki bronzérmes Vecsernyés Dávid is érdekelt volt. A BHSE klasszisa harmadikként ment fel a szerre, 13.600 pontot kapott, amely a legjobb pontszáma volt ezen a szeren a mersini kontinensviadalon. Mészáros Krisztofer jó gyakorlatot mutatott be, és 14.166 ponttal itt is hatodik lett. A korlát fináléjában ismét két magyar, Tomcsányi Benedek és Mészáros Krisztofer szerepelt. Utóbbi tornász mutatta be előbb a gyakorlatát, ötödikként, ez 14.100-t ért, ami egy tizeddel jobb, mint a selejtezőben, és az ötödik helyet is hozta. GYAC-os klubtársa, Tomcsányi Benedek zárta korlátfinálét, és 13.500 ponttal hetedik lett a szer döntőjében.

Az Európa-bajnokság utolsó fináléjában, a nyújtó döntőjében is volt magyar tornász. Az Európa-bajnoki bronzérmes, Vecsernyés Dávid harmadikként lépett a szerhez, a gyakorlatba két kisebb hiba csúszott, így 14.033-ra értékelte a zsűri. Ezzel egy darabig még dobogós helyen állt, de végül az ötödik pozíciót szerezte meg. Több szakember szerint is a nyújtó mezőnye volt a legerősebb és a leg-kiegyensúlyozottabb az egész Eb alatt.

A férfiak számára ezzel véget ért a kontinensviadal, a magyar delegáció hétfőn este érkezik haza Törökországból. Folytatás a női felnőtt és junior Európa-bajnoksággal december 17-től.

Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök:
Ma van a 67. születésnapom, és a legszebb ajándék, amit ma kaphattam, az Balázs Krisztián Európa-bajnoki aranyérme nyújtón a juniorok között. Nagyon boldog vagyok, mert én igazán tudom, hogy mi a különbség az aranyérem és a többi érem között. A felnőtt és a junior férfi tornászok kiválóan teljesítettek az egész kontinensviadalon, többször átírták a magyar torna történetét a napokban, például a szombati felnőtt csapatbronzzal. Ma nagyon sajnálom Vecsernyés Dávidot, hogy nem sikerült nyújtón érmet szereznie, a fiatalok, Mészáros Krisztofer és Tomcsányi Bendek pedig az 5-7. helyezéseikkel jól teljesítettek. Az ifik fantasztikusak voltak, egy arany, egy ezüst és két bronz a mérlegük, ez igen. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen összetartó és fantasztikus a felnőtt és junior csapat, kezd beérni a munka, úgy tűnik, jó erős férfi csapatunk lesz, hiszen több junior is belép jövőre, és a következő olimpiára, Párizsra, ha így haladunk, összeállhat egy jó erős csapat. A jövő héten sem maradunk torna nélkül, hiszen következnek a hölgyek.
Vecsernyés Dávid Vecsernyés Dávid:
Nagyon nehéz héten vagyunk túl, és büszke vagyok arra, hogy az egész Európa-bajnokságon összesen két rontott gyakorlatunk volt, ami pontosan tükrözi, hogy mennyire fel voltunk készülve. 100 százalékosan zártam az Eb-t, 11 gyakorlatból, 11 sikeres volt. Ennek nagyon örülök, és hogy ezzel tudtam segíteni a csapatot. Örülök annak is, hogy lovon bekerültem a döntőbe, tudtam, hogy nincs reális esély érem közelébe kerülni, úgyhogy felszabadultan csináltam végig a gyakorlatot, ami nagyon jól sikerült, jó pontot is kaptam rá, ennyi volt benne. Aztán a végén következett a nyújtó, éreztem, hogy már nagyon fáradt vagyok, tudtam, hogy ez lesz az év utolsó gyakorlata, de próbáltam fejben összerakni mindent. Sajnos, voltak hibák, a két Kovács-szaltó közel jött a nyújtóhoz, emiatt hajlítottam a kezem, és a gyakorlat végén is volt egy elszökkenésem. A négy nyújtógyakiból ebben volt a legtöbb hiba, ha legalább olyat csináltam volna, mint a csapatdöntőben, lett volna esély a dobogóra, de nagyon erős volt a mezőny, nem vagyok csalódott. Inkább vagyok így ötödik, mint egy tökéletes gyakorlattal negyedik. Sajnálom, hogy az edzőm, Zolibá, nem lehetett itt, hiszen ő is száz százalékban hozzájárult ehhez az eredményhez, de az egészség a legfontosabb, és remélem, legközelebb ismét együtt nyerjük a következő érmet. Köszönöm a két edző munkáját, akik kint voltak velünk, és végig segítettek, Fazakas Csabának és Szűcs Róbertnek, nélkülük nem sikerülhetett volna ez az eredmény. Büszke vagyok a csapatra, hogy szívvel-lélekkel küzdöttek, hogy meglegyen a történelmi csapatérem, gratulálok az egész csapatnak. És attól függetlenül, hogy a szerdöntőkben nem lett érem, senki sem megy haza érem nélkül.
Mészáros Krisztofer:
A mai napon is elégedett vagyok a gyakorlataimmal, jó helyezéseket értem el, ráadásul az egész Eb alatt 15-ből 15 gyakorlatot sikerült megcsinálnom, és akkor még nem mondom a pódiumedzés gyakorlatait. A lólengés és a korlát jól sikerült, talajon volt kisebb hibám, a 2. sorban kidobott a talaj, elléptem, és a 4. sorba se tudtam úgy beleállni, ahogy szoktam, de összességében jó gyaki volt, jó pontszámmal, mint ahogy lovon is. Egyébként a korlát 5. helyre nem is számítottam, mert inkább talajon és lovon akartam jobb helyezést elérni, úgyhogy engem is meglepett, hogy a szerdöntőkben a korlát 5. helyem lett a legjobb. Ma már egyáltalán nem izgultam, így a harmadik napon már egyáltalán nem volt furcsa versenyezni, persze a mentális tréning ma is megvolt. Ha előre leírják ezeket a helyezéseket, bizony elfogadtam volna, de a szombati csapatbronzot még most is alig akarom elhinni.
Tomcsányi Benedek:
Elégedett vagyok a mai teljesítményemmel, ráadásul korláton csináltam egy új elemet. Amikor bekerültem a fináléba, eldöntöttem, hogy beteszem az előre szaltó felkarra elemet, ezt eddig versenyen még nem mutattam be, és most sikerült. Nem volt vesztenivalóm és mindenképpen erősített a gyakin, és a selejtezőhöz képest egy helyezést is sikerült előre lépnem, hiszen hetedik lettem. Ha valaki előre azt mondja, szerdöntős vagyok és csapatbajnoki bronzérmes, bizony nem hiszem el, még a repülőn se gondoltam volna idefelé jövet.
Kovács István, szövetségi kapitány:
Nagyon sajnálom Vecsernyés Dávid gyakorlatát, ugyan volt benne hiba, de ezen a szeren jött össze a legerősebb mezőny. Ha nem szökken el a leugrásnál, talán bejöhetett volna a harmadik helyre, de az ötödik hely is szép. Jövőre viszont sokkal kedvezőbb lesz számára minden, előnyben lesz, ugyanis megváltozik a szabály, és már nem engednek ennyi Kacsovos elemet, mint amit az előtte lévők mutattak be, ami most hozzájárult ahhoz, hogy megelőzzék őt. Remélem, jövőre jobb eredményt tud Vecsi elérni. A fiatalok is nagyon szépen helyt álltak, amit tudtak megcsináltak, Mészáros Krisztofer mind a három nap alatt nagyon jól teljesített, látszott rajta, hogy jól felkészült, bírja az egészet. Tomcsányi Benedek is jó korlátgyakorlatot mutatott be, azt tudni kell, hogy beteg volt, jó ideig nem edzett, még az sem volt biztos, hogy ki tud utazni, úgyhogy 19-re húztunk lapot, de megérte. Tudjuk, hogy van javítanivaló, látjuk az irányokat, de az biztos, hogy nagyon jó úton haladunk. Büszke vagyok és gratulálok minden versenyzőnek és edzőnek, aki a felkészülésben részt vett.
Altorjai Sándor, csapatvezető:
Nem volt rossz Vecsernyés Dávid pontszáma, de sajnos a két kis hibája, a karhajlítás és az ellépés egy ilyen erős mezőnyben elég volt ahhoz, hogy lecsússzon a dobogóról. Mészáros Krisztofer szépen megcsinált mindent, ha idővel nagyobb lesz a neve, a bírók is jobban értékelik majd. Tomcsányi Benedekkel is elégedett vagyok. Ahogy ezt már korábban is mondtam, egy picit azt éreztük, hogy az egykori szovjet utódállamoknál „zsákolták a pontokat”, nem volt annyi levonás náluk. De hát ez egy pontozásos sportág, el kell fogadnunk. A magyar versenyzők megcsinálták azt, amit tudnak, felkészülten érkeztek ki, úgy gondolom, mindenképpen érdemes volt kijönnünk az Eb-re, és nemcsak az érmek miatt, hanem a teljesítmény miatt is. Rengetegen jöttek oda gratulálni, például a FIG Technikai Bizottságának tagja is azt mondta, mennyire örül, hogy a magyar férfi torna ismét visszahelyezte magát a palettára. Nem rulettezni jöttünk Törökországba, hanem a teljesítmény alapján eredményt elérni, és ez sikerült is. A magyar junior és felnőtt csapat begyűjtött egy Eb-aranyat, egy ezüstöt és három bronzot, úgyhogy boldogok vagyunk.

Végeredmény, szerfinálék, ahol a magyarok szerepeltek

Európa-bajnokság, szerenkénti döntő (talaj):

    1.Dolgopyat Artem (izrael) - 15.000
    2.Benovic Aurel (horvát) - 14.600
    3. Sharamkou Yahor (fehérorosz) - 14.533
    6. Mészáros Krisztofer - 13.966

Végeredmény, Európa-bajnokság, szerenkénti döntő (lólengés):

    1.Petrov Matvei (albán) - 14.566
    2. Ude Filip (horvát) - 14.533
    3. Arican Ferhat (török) - 14.433
    6. Mészáros Krisztofer - 14.166
    8. Vecsernyés Dávid - 13.600

Végeredmény, Európa-bajnokság, szerenkénti döntő (korlát):

    1.Arican Ferhat (török) - 15.100
    2.Pakhniuk Petro (ukrán) - 14.766
    3.Tvorogal Robert (litván) - 14.500
    5.Mészáros Krisztofer - 14.100
    7.Tomcsányi Benedek - 13.500

Végeredmény, Európa-bajnokság, szerenkénti döntő (nyújtó):

    1.Tvorogal Robert (litván) - 14.800
    2. Srbic Tin (horvát) - 14.600
    3. Myakinin Alexander (izraeli) - 14.200
    5. Vecsernyés Dávid - 14.033

2020 decemberi hírek

Hírarchívum

2024 - április (24)
2024 - március (22)
2024 - február (17)
2024 - január (14)
2023 - december (10)
2023 - november (22)
2023 - október (24)
2023 - szeptember (39)
2023 - augusztus (26)
2023 - július (22)
2023 - június (21)
2023 - május (23)
2023 - április (33)
2023 - március (30)
2023 - február (11)
2023 - január (9)
2022 - december (10)
2022 - november (25)
2022 - október (26)
2022 - szeptember (28)
2022 - augusztus (35)
2022 - július (30)
2022 - június (38)
2022 - május (29)
2022 - április (21)
2022 - március (26)
2022 - február (12)
2022 - január (14)
2021 - december (8)
2021 - november (24)
2021 - október (37)
2021 - szeptember (50)
2021 - augusztus (15)
2021 - július (19)
2021 - június (44)
2021 - május (36)
2021 - április (26)
2021 - március (24)
2021 - február (7)
2021 - január (16)
2020 - december (33)
2020 - november (23)
2020 - október (27)
2020 - szeptember (24)
2020 - augusztus (16)
2020 - július (18)
2020 - június (13)
2020 - május (11)
2020 - április (13)
2020 - március (19)
2020 - február (13)
2020 - január (12)
2019 - december (11)
2019 - november (24)
2019 - október (25)
2019 - szeptember (42)
2019 - augusztus (15)
2019 - július (11)
2019 - június (37)
2019 - május (40)
2019 - április (24)
2019 - március (29)
2019 - február (14)
2019 - január (11)
2018 - december (8)
2018 - november (19)
2018 - október (36)
2018 - szeptember (35)
2018 - augusztus (29)
2018 - július (13)
2018 - június (21)
2018 - május (32)
2018 - április (12)
2018 - március (22)
2018 - február (10)
2018 - január (8)
2017 - december (15)
2017 - november (24)
2017 - október (14)
2017 - szeptember (41)
2017 - augusztus (22)
2017 - július (23)
2017 - június (12)
2017 - május (50)
2017 - április (43)
2017 - március (38)
2017 - február (19)
2017 - január (14)
2016 - december (20)
2016 - november (28)
2016 - október (21)
2016 - szeptember (19)
2016 - augusztus (17)
2016 - július (18)
2016 - június (37)
2016 - május (41)
2016 - április (29)
2016 - március (18)
2016 - február (18)
2016 - január (6)
2015 - december (11)
2015 - november (16)
2015 - október (27)
2015 - szeptember (29)
2015 - augusztus (26)
2015 - július (22)
2015 - június (33)
2015 - május (19)
2015 - április (32)
2015 - március (42)
2015 - február (7)
2015 - január (8)
2014 - december (9)
2014 - november (21)
2014 - október (25)
2014 - szeptember (25)
2014 - augusztus (19)
2014 - július (8)
2014 - június (17)
2014 - május (33)
2014 - április (28)
2014 - március (14)
2014 - január (1)
2013 - december (7)
2013 - november (20)
2013 - október (11)
2013 - szeptember (24)
2013 - augusztus (16)
2013 - július (11)
2013 - június (6)
2013 - május (15)
2013 - április (20)
2013 - március (28)
2013 - február (15)
2013 - január (14)
2012 - december (13)
2012 - november (12)
2012 - október (16)
2012 - szeptember (22)
2012 - augusztus (20)
2012 - július (21)
2012 - június (21)
2012 - május (34)
2012 - április (20)
2012 - március (25)
2012 - február (17)
2012 - január (31)
2011 - december (7)
2011 - november (29)
2011 - október (35)
2011 - szeptember (37)
2011 - augusztus (21)
2011 - július (13)
2011 - június (26)
2011 - május (9)