Férfi torna Mindenki tornája Női torna Ritmikus gimnasztika Aerobik Akrobatikus torna

FIG-kongresszus magyar díjakkal

Szerző: matsz - 2012-10-28 21:17:24


figFIG-kongresszus magyar díjakkal
Forgács Róbert és Karácsony István is kitüntetést kapott a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) kongresszusán Mexikóban.
A FIG 79. kongresszusán - 134 nemzetből 106 nemzet részvételével - a 2010-2011. év beszámolóival kezdődött meg az ülés. Az elnök beszámolóját követően technikai bizottságok és az egyéb szervezetek következtek.  A FIG gazdasági tevékenységével kapcsolatban kiemelték, hogy az elmúlt két évben a szervezet gazdasági tevékenységét is sújtotta a világon végigvonuló gazdasági válság.
Ezután a tisztségviselők megválasztására került sor, elsőként az elnök személyére voksoltak. A három jelölt közül (Bruno Grandi ITA - jelenlegi elnök -, Adrian Stoica ROM, Vaszilij Tyitov RUS) már az első körben eldőlt az elnök személye kétharmados többséggel. A kongresszus Prof. Bruno Grandit választotta meg a FIG elnökének.


Az alelnökök személye egy helyen változott, Vasily Titov (RUS) került megválasztásra a két korábbi alelnök, Slava Corn (CAN) és Dr Michel Léglise (FRA) mellett.


 A Végrehajtó Bizottság választásánál nem volt személyes érdekeltségünk, de elsősorban az európai jelölteket támogattuk. Ahogy a későbbiekben is, már ennél a választásnál is kiderült, hogy az amerikai és az ázsiai kontinens érdekérvényesítése mennyire erős. Egy európai jelölt került be - a francia alelnök mellett - Willam Wolfgang (GER) személyében.


 A Technikai Bizottsági vezetők megválasztása hozott meglepetést, a férfi TB új elnöke Steve Butcher (USA) lett, Adrian Stoicát (ROM) váltva, a ritmikus gimnasztika első embere nagy fölénnyel Nataliya Kuzmina (RUS) lett az olasz Delle Chiaie Danielaval szemben. Akrobatikus tornában szintén változás történt. Rosy Taeymans (BEL) került az élre. A többi bizottsági elnök korábbi személye nem változott.


 A Counsil választáson a 21 fő közé Európából 8 fő  kerülhetett be (17 fő európai jelentkezőből). Szoros versenyben Forgács Róbert 31 vokssal tízedik lett, két szavazattal maradt le a bekerülésről. Forgács Róbert nyolc évig volt tagja a FIG Council testületének, előtte az UEG Végrehajtó Bizottságában tevékenykedett.


 A Technikai Bizottságok tagjainak megválasztásánál a férfi TB-ben Karácsony István által voltunk érdekelve. Ebben a bizottságban volt legnagyobb a jelentkezés a hat helyre, még a többi bizottságban hatan vagy heten jelentkeztek, a férfiben tíz kandidálás érkezett. Óriási figyelem és lobby folyt a választást megelőzően - különösen az amerikai és ázsiai földrész koncentrálódása volt érzékelhető - az egyes helyekért. A fentiek a választáson is érvényesültek, Karácsony István (33 vokssal) nem került a hat megválasztott személy közé. Karácsony István tizenhat éven keresztül volt tagja a FIG férfi technikai bizottságának, ebből négy évig első alelnökeként végezte tevékenységét.


 A szakmai választások után a könyvvizsgálók és a számviteli tagok megválasztása következett. A média - különösen facebook - jelentőségét kiemelve elhangzott, szükséges szélesíteni és nyitni ebben az irányban, hogy a népszerűséget ezzel növelni lehessen (pl. Gabrielle Douglas amerikai tornászra, az olimpia alatt és után a facebookon 110.000 keresés történt).  


A FIG elnöke Prof. Bruno Grandi megköszönte az eddigi munkát a korábbi tisztségviselőknek, Forgács Róbertet FIG ezüst medállal, Karácsony Istvánt – aki a Nemzetközi Torna Szövetségnek leghosszabb ideig volt magyar tagja - "FIG Honorary Member" címmel tüntette ki a kongresszuson résztvevők elismerő tapsa mellett.

fig_2012-10-26

2012 októberi hírek

Hírarchívum