Keleti Ágnes öt olimpiai aranyérme EB-ezüstérmes junior férfi csapat EB-bronzérmes junior női csapat Kocsis Evelin - ritmikus gimnasztika junior EB-bronzérmes Keleti Ágnes 100 éves Férfi csapat EB - hazaérkezés Női csapat EB - hazaérkezés

Torna Eb: Sporttörténelem a javából! Kovács Zsófia kétszeres Európa-bajnok, Székely Zója ezüstérmes

Szerző: Kaszala Claudia/matsz - 2020-12-20 13:38:18


Kovács Zsófi és Székely Zója a dobogón a női tornászok mersini Európa-bajnokságán

Soha nem látott sporttörténelmi siker a magyar női tornasport életében. A női tornászok mersini Európa-bajnokságán. Kovács Zsófia ugráson és felemáskorláton is Európa-bajnoki címet szerzett a szerenkénti finálékban, így a magyar női torna történetében Kovács az első kétszeres Európa-bajnok. Székely Zója is fantasztikusan teljesített, felemáskorláton ezüstérmes lett, és ezzel is történelmet írtak Kovácsék, hiszen két magyar tornásznő még soha nem állt dobogón egyszerre kontinensviadalon. Bácskay Csenge ugráson az előkelő negyedik pozícióban zárt, Székely Zója hetedik, Böczögő Dorina nyolcadik lett a talaj döntőjében.

A szombati csapatbronzérem után még a siker bűvöletében úszó magyar tornászlányoknak a szerfinálékra kellett koncentrálniuk, hiszen a 33. Európa-bajnokság utolsó napjának záró attrakciója Törökországban a női szerenkénti finálé volt. A magyar felnőttek 6 döntős helyezést harcoltak ki maguknak. Talajon Böczögő Dorina (12.633; 5.hely) és Székely Zója (12.466; 7.hely) is kvalifikálta magát a döntőbe. Felemáskorláton a Dunaferr SE egyéni összetett Eb-ezüstérmes sportolója, Kovács Zsófia (14.133) első helyen jutott a fináléba, ráadásul Székely Zója (13.333; 4.hely) is bekerült a legjobb 8 közé. Ugrásban Kovács Zsófia (14.049), pole pozíciból vághatott neki a végső megmérettetésnek, és Bácskay Csenge (13.683) a negyedik helyen jutott a legjobbak közé.

Kovács Zsófi ugrásban a női tornászok mersini Európa-bajnokságán

A felnőtt női szerfinálét ugrással kezdték a nemzetek legjobbjai. Az ugrás döntőben két magyar érdekeltségünk is volt, Bácskay Csenge és Kovács Zsófia. Bácskay másodiknak mutatta be ugrásait, az elsőre 13.700, míg a második ugrására 13.600 pontot kapott, így az összetett pontszáma 13.650 lett. Az olimpiai kvótás Kovács Zsófia első ugrása 14.350, a második 13.750 pontot ért, így az összetett pontszáma 14.050 lett. Ezzel azonnal az élre állt. Sokáig a két magyar versenyző vezette a tabellát, végül egy román és egy ukrán tornász megelőzte Bácskayt, aki így a 4. helyre csúszott vissza. Kovács Zsófia pedig megnyerte élete első Európa-bajnoki címét.

Kovács Zsófi felemás korláton a női tornászok mersini Európa-bajnokságán

A második fordulóban a felemáskorláthoz léptek az Eb résztvevői. A selejtezőben három magyar is megfelelő pontszámot kapott a döntőhöz, ám a szabályok értelmében nemzetenként csak két sportoló kerülhetett a döntőbe, így Makovits Mirtill nem indulhatott, csak Kovács Zsófia, aki a legtöbb pontot kapta, illetve Székely Zója, aki 4. helyen jutott a legjobbak közé. Székely Zója harmadiknak mutatta be gyakorlatát, amit az Európa-bajnokságon mind a három alkalommal hibátlanul teljesített. A fináléban 13.550 pontra értékelte a zsűri, amivel az élre állt. Kovács Zsófia utolsónak lépett a felemáskorláthoz, gyakorlata nem volt hibátlan, de igen anyagerős. 13.850 pontot kapott, amivel átvette honfitársától az első pozíciót. Így az aranyérem Kovács, míg az ezüst Székely nyakába került. Kovács Zsófia ezzel az első olyan magyar női tornász, aki kétszeres Európa-bajnoknak tudhatja magát, és a női torna történelme azzal is tovább íródott, hogy egyszerre két magyar tornász állt a dobogón, ugyanis eddig még erre sem volt példa. A szersorrendben a gerenda következett, itt nem volt magyar érdekeltség.

A 2020-as kontinensviadal a felnőtt nők talajgyakorlataival zárult. Két magyar is bemutatkozhatott, Böczögő Dorina ötödikként mutatta be gyakorlatát, melybe egy hiba csúszott, így csak 12.100 pontot kapott. Rögtön utána következett Székely Zója, aki sajnos kilépett a vonalon kívülre, amiért 3 tizedes levonást kapott. Éppen hogy meg tudta előzni Böczögőt, és 12.200 pont lett jutalma. Ezzel a két magyar versenyző 7. illetve 8. helyen végzett.

Ezzel a férfi és a női, felnőtt és junior Európa-bajnokság véget ért, ahol a magyarok összesen hat bronz-, három ezüst- és három aranyérmet szereztek.

Kovács Zsófi aranyérmes ugrásban a női tornászok mersini Európa-bajnokságán Kovács Zsófia:
Nagyon-nagyon boldog vagyok, egyelőre fel sem tudom fogni, hogy kétszeres Európa-bajnok vagyok. Tegnap már korán lefeküdtem, nagyot aludtam, jól ki tudtam magam pihenni. Nem voltam egyáltalán feszült, nem stressszeltem, nem izgultam. Mostanában a második ugrás miatt nagy terhelés volt a combomon, azért is volt annyira betépelve a versenyen, de nem vagyok sérült, nem fáj, ez megelőzés volt. Kicsit bántam, hogy gerendán a selejtező nem sikerült, de ma a döntőkre koncentráltam. Alig reggeliztem, egy kis kávé és bagett volt a menüm, nem is ebédeltem, csak egy kis narancslevet ittam. Nagyon jó volt, hogy egy egész órát tudtam a pódiumon edzeni a verseny előtt, utána amíg fertőtlenítették a termet, már csak a melegítő teremben nyújtottam, lazítottam. Szólítás előtt már nem nagyon tudtunk a benti szereken melegíteni. Harmadiknak ugrottam, örültem, hogy hamar sorra kerültem. Amikor megláttam az eredményt, már reménykedtem benne, hogy ez akár aranyat is érhet. Egyedül az ukrán lánytól tartottam. Amikor kiderült, hogy megvan az arany, teljes extázisba kerültem. Futottam az eredményhirdetésre, utána a melegítőterembe felvenni a tenyérvédőt, aztán felálltam a szólításhoz a bírók elé, utána vissza a melegítőterembe, ott néztem a kivetítőn a felemáskorlát finálét. Zója gyakorlata után még bejött hozzám az edzőm, Trenka János, és csináltunk pár fogást. A felemáskorlát döntőben utolsónak léptem a szerhez, és rögtön az elején az egésztámlában hibáztam. Itt megijedtem, és nagyon összekaptam magam. Beleadtam az utolsó erőm is, koncentráltam, ahogy csak bírtam. Amikor leugrottam, éreztem, hogy ezt most egy gyengébb gyakorlat volt. Bíztam benne, hogy elég magas az anyagerő… szerencsére most belefért. Tudom, hogy a helyén kell kezelni ezt a csonka Eb-t, de akkor is nagyon boldog vagyok, hiszen a gyakorlatok nagyon jól sikerültek. Hatalmas lendületet ad ez a további munkában a tavaszi Eb-re és az olimpiára is. Az pedig, hogy sporttörténelmet írtam még felfoghatatlan számomra.
Székely Zója:
Hihetetlen és fantasztikus érzés, egyelőre fel sem tudom fogni, hogy Eb-ezüstérmes vagyok. Nagyon jól ki tudtam pihenni magam mára a több napos verseny ellenére is. El tudtam vonatkoztatni az Eb jelentőségétől, nem figyeltem a tétre. Csakis arra koncentráltam, hogy ha eddig nem rontottam a korlátgyakorlatokban, akkor most sem szabad. Az a trükköm, hogy ilyenkor csupa pozitív gondolattal árasztom el az agyam, nem az Eb-fináléra figyeltem, hibátlan gyakorlatot szerettem volna bemutatni. Felemáskorláton a pódiumon az edzés a döntő előtt igazán jól sikerült, viszont a melegítő teremben más szer volt bent, azt nem igazán éreztem, az egyáltalán nem ment jól. Ennek ellenére nyugodt voltam, és sikerült egy szép gyakorlatot bemutatnom, úgy voltam vele, hogy szeretném feladni a leckét a többieknek, hiszen harmadiknak szólítottak. Ez volt a legjobb kivitelem az Eb-n, a pontszám is ezt mutatta. Amikor leugrottam, éreztem, hogy ez sok mindenre elég lehet. Nagyon figyeltem a román lányra, mert őszintén bevallom, azt hittem megelőz. A melegítőteremben néztem a kivetítőn a többieket, és Zsófi előtt már összeszedtem a gálamelegítőm, mert tudtam, dobogós vagyok. Aztán Zsófi döntőjére már kifutottam. Nagyon sokat edzettem, nagyon sokat dolgoztam és örülök, hogy a szerencse is kicsit mellém állt. Nagyon büszke vagyok rá, hogy sporttörténelmet írtunk, és egymás mellett álltunk a dobogón.
Bácskay Csenge:
Igazából az volt a cél, hogy két jó ugrást mutassak be a fináléban és ez sikerült is. Ezek még nem a legerősebb ugrásaim, vannak magasabb kiindulójúak is, de azokat még nem próbáltam versenyen. Ez a helyezés most hatalmas löketet adott, hogy a baseli Európa-bajnokságon tavasszal már a két nehezebb ugrással induljak, és akkor esélyem lehet a dobogóra is. Annak, hogy az elején ugrottam, van előnye, meg hátránya is. Jó, mert a melegítés után nem hülök ki annyira, de a bírók esetleg nem adnak olyan magas pontokat az elején, mert nincs még kihez hasonlítani, de ez mindegy is, amit szertettem volna, a két jó ugrást megcsináltam, és ennek nagyon örülök.
Böczögő Dorina:
Folyamatosan készültem az idei évben, ahogy csak tudtam. Voltak hátráltató körülmények idén mindenkinek. Indulás előtt másfél héttel még úgy volt, hogy tartalék vagyok, dolgoztam tovább, és két nappal indulás előtt tudtam meg, hogy mégis mennem kell Törökországba az Eb-re. Nagyon profi volt a szervezés és a helyszín is, minden nagyon közel volt egymáshoz, a verseny és melegítés helyszíne is csak pár méterre volt egymástól. A csapat teljesítményével nagyon elégedett vagyok. Büszke vagyok rájuk nagyon, és külön gratulálok mindegyiküknek. A talaj finálémba egy nagyobb hiba csúszott… Álmomban sem gondoltam volna, hogy pont ebben a soromban rontok, amit már számtalanszor megcsináltam hibátlanul. Csalódott vagyok miatta, mert egy érmet vettem ki a saját zsebemből.
Draskóczi Imre, szövetségi kapitány:
Már maga a hat szerenkénti döntő egy csoda, hatalmas öröm volt, nagyon büszke voltam már akkor. Kovács Zsófia ugrásai a világ bármelyik versenyén megállták volna a helyüket. Bácskay Csenge is szépen teljesített, és nagyon komoly ugrásai vannak előkészítés alatt. Tudom, hogy többen hiányoztak az Európa-bajokságról, de ez akkor is egy csoda, felemáskorláton két magyar versenyző a dobogó legtetején! Örültem, hogy talajon is két magyar lány szerepelt a fináléban. Böczögő Dorina mindent megpróbált, de gy vállműtét után van, ami miatt becsúszott egy rontás. Remélem, a következő Eb-n dobogó közelében láthatom. Egész évben ennek az Európa-bajnokságnak rendeltünk alá mindent. A Magyar Torna Szövetségnek köszönhetően mintha egy buborékban éltünk és edzettünk volna. Nagyon fegyelmezett volt mindenki. Külön edzettek a fiúk, külön a lányok, teljesen redukáltuk a fertőzésveszélyt. Ez mind-mind kellett ahhoz, hogy ilyen nagyszerű eredményeket érhessünk el. Szeretnék külön köszönetet mondani minden kollégának, különösen Csányi Erikának, aki az elmúlt időszakban a junior válogatott mellett dolgozott. Neki köszönhetően nagyon sokat fejlődött a tartásuk és a koreográfia. Remélem, hogy tovább tudjuk vinni ezt a munkát, és bízom benne, hogy a felnőtt válogatott mellé külön egy főállású koreográfust tudunk alkalmazni. Nagyon köszönöm a kiutazó edzők munkáját, Trenka Jánosnak, Botyánszky Mariannnak, Badics Rékának, Kisiván Istvánnak és Gondos-Arató Orsolya, illetve dr. Kalmár Zsuzsa pontozóbírók segítségét. Természetesen külön köszönet illeti az összes nevelőedzőt, aki részt vett ebben a felkészülésben, és a résztvevő kluboknak, a szövetségnek is nagyon köszönünk mindent.
Trenka János, Kovács Zsófia edzője:
Leírhatatlan, extázis, teljesen kikészültem, persze pozitív értelemben. Tudjuk, hogy kevesebb nemzet volt itt Törökországban az Eb-n, mint szokott lenni, de az arany, az arany, ezt a sikert senki nem veheti el tőlünk senki. Nehéz volt a felkészülésünk. Nálunk például Dunaújvárosban a Magyar Torna Szövetségnek köszönhetően felújítják a csarnokunkat. Így Pestre kellett járjunk edzeni, és ez sokkal nagyobb fáradtság volt, de mindig mondtam a lányoknak, ne arra figyeljenek, hanem a kiegyensúlyozottságra. Itt az Eb-n nekem nagyon nagy dolog volt, hogy a szövetségi kapitány, Draskóczy Imre felkért, hogy végig a felnőtt női válogatott mellett legyek, és lentről a pódiumról segítsem a munkájukat. Ez nagy megtiszteltetés, és nagyon boldog voltam, hogy így megbízott bennem. Nagy munka volt, és embert próbáló feladat is. Még szerencse, hogy a juniorokkal volt a másik dunaújvárosi edző, Badics Réka, mert rájuk alig tudtam figyelni. Kovács Zsófival már egy ideje az volt a tervünk, hogy az ugrásra és a felemáskorlátra koncentrálunk. Ez összejött. Bevallom férfiasan, Zsófi ugrásaranya után elöntöttek az érzelmek, komolyan majdnem elsírtam magam, de nem volt megállás, menni kellett tovább, hátra volt még a felemáskorlát, hiszen Zója és Zsófi mellett is ott kellett állnom. Ez is egy külön feladat, ezt is tanulni kell. Zsófi hozzáállását és profizmusát bizonyítja, hogy egyik pillanatban még Európa tetején állt, a másik percben már a következő gyakorlatot kellett csinálnia. El is rontotta az elején a felemáskorlátot, de meg tudta menteni, össze tudta úgy szedni magát egy ilyen extázisban, hogy maximálsian végig tudta csinálni, és még egy aranyérmet mellé tudott tenni. Kevés sportoló van, aki erre képes a kezdeti hiba után. Mayer Grétára is nagyon büszke vagyok, az igaz, hogy nem volt tökéletes a szereplése a selejtezőben, ezt majd higgadtan ki kell elemezni. Ellenben a döntőben javított, gerendán kapott az élettől egy lehetőséget, és élt vele, ráadásul azonos pontszáma lett az első helyzettel, csak a kivitel miatt lett második, és talajon is érmet nyert. Nagyon kemény időszak van mögöttünk, de ezek az eredmények minden fáradtságot megértek!
Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök:
Nagyon örülök, hogy ilyen kiváló eredmények születtek mai is, és Kovács Zsófi kétszeres Európa-bajnok lett, Székely Zója pedig ezüstérmes. Zsófi ugrását és korlátját tekintve, a pontszámot és a minőséget nézve, világszínvonalú volt. Tudjuk, hogy voltak hiányzó nemzetek, és nem volt teljes a mezőny, de akkor is nagyon örülünk ezeknek a sikereknek, és nagyon felértékeljük ezeket az eredményeket és a versenyzőinket. Óriási dolog az is, hogy az utóbbi 10 évet tekintve ennyire még nem fogtak össze a magyar tornászok, együtt, egymásért dolgoztak, felnőttek és juniorok egyaránt, és ezek a sikerek ennek is köszönhetők, bízom abban, hogy ez az összefogás folytatódik. Az Európa-bajnokságot egyébként a teljes sportszakma csak felmagasztalta, a nagyságát és komolyságát jelzi, hogy ide látogatott a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) elnöke, Morinari Watanabe is, aki Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB) is fontos feladatokat lát el, továbbá a török elnök Recep Tayyip Erdogan, személyesen fogadta a kiemelkedően teljesítő török tornászokat.
Altorjai Sándor, csapatvezető:
Az évben, amikor elindult a világjárvány, és azon kellett sakkozni, hogyan is osszuk be a versenyzőket a kétórás időintervallumba, hogy tudjanak edzeni, bizony nem gondoltam volna, hogy ilyen sikereket érhetünk el. Igenis egyedülálló az, ami ezen az Európa-bajnokságon velünk történt, összességében hat bronz-, három ezüst- és három aranyérmet szereztünk, és még ha csonka Eb is volt, ezt nem kell szégyellni, ez egy fantasztikus dolog. Nagyon büszke vagyok a versenyzőkre és az edzőkre, és mindenkire, aki egy hajszálnyit is hozzátett ehhez az eredményhez. Ha a mai szereplést szeretném értékelni, akkor nyugodtan elmondható, hogy Kovács Zsófia ugrása és felemáskorlátja, valamint Székely Zója felemáskorlátja is világszínvonalú, bármilyen mezőnyben megállja a helyét. Jó volt együtt lenni a válogatottal, látni a csillogó szemeket, és azt gondolom, beszédes volt, amikor Zója átölelte Zsófit a felemáskorlát után, rendkívül összetartó ez a csapat. Remélem, magyar tornasportban mindenkinek nagy löketet adnak ezek az eredmények, és még jobb teljesítményre ösztönöznek mindenkit. Nagyon köszönjük az Air Filter Kft. támogatását, hogy az általuk biztosított géppel, kint is folyamatosan tudtunk fertőtleníteni.
Fertőtlenítés az Air Filter Kft. jóvoltából a mersini EB helyszínén

Európa-bajnokság, szerenkénti döntők:

  
Ugrás: 
1. KOVÁCS Zsófia (HUN)14.050
2. IORDACHE Larisa Andreea (ROU)13.875
3. MOTAK Anastasiia (UKR)13.850
4. BÁCSKAY Csenge (HUN)13.650
  
Felemáskorlát: 
1. KOVÁCS Zsófia (HUN)13.850
2. SZÉKELY Zója (HUN)13.550
3. MOKOSOVA Barbora (SVK)13.300
  
Gerenda: 
1. IORDACHE Larisa Andreea (ROU)14.000
2. SFIRINGU Silviana (ROU)13.800
3. MOTAK Anastasiia (UKR)13.100
  
Talaj: 
1. IORDACHE Larisa Andreea (ROU)13.450
2. UCTAS SANLI Goksu (TUR)13.100
3. RAZ Lihie (ISR)12.750
7. SZÉKELY Zója (HUN)12.200
8. BÖCZÖGŐ Dorina (HUN)12.100

2020 decemberi hírek

Hírarchívum

2024 - május (51)
2024 - április (55)
2024 - március (22)
2024 - február (17)
2024 - január (14)
2023 - december (10)
2023 - november (22)
2023 - október (24)
2023 - szeptember (39)
2023 - augusztus (26)
2023 - július (22)
2023 - június (21)
2023 - május (23)
2023 - április (33)
2023 - március (30)
2023 - február (11)
2023 - január (9)
2022 - december (10)
2022 - november (25)
2022 - október (26)
2022 - szeptember (28)
2022 - augusztus (35)
2022 - július (30)
2022 - június (38)
2022 - május (29)
2022 - április (21)
2022 - március (26)
2022 - február (12)
2022 - január (14)
2021 - december (8)
2021 - november (24)
2021 - október (37)
2021 - szeptember (50)
2021 - augusztus (15)
2021 - július (19)
2021 - június (44)
2021 - május (36)
2021 - április (26)
2021 - március (24)
2021 - február (7)
2021 - január (16)
2020 - december (33)
2020 - november (23)
2020 - október (27)
2020 - szeptember (24)
2020 - augusztus (16)
2020 - július (18)
2020 - június (13)
2020 - május (11)
2020 - április (13)
2020 - március (19)
2020 - február (13)
2020 - január (12)
2019 - december (11)
2019 - november (24)
2019 - október (25)
2019 - szeptember (42)
2019 - augusztus (15)
2019 - július (11)
2019 - június (37)
2019 - május (40)
2019 - április (24)
2019 - március (29)
2019 - február (14)
2019 - január (11)
2018 - december (8)
2018 - november (19)
2018 - október (36)
2018 - szeptember (35)
2018 - augusztus (29)
2018 - július (13)
2018 - június (21)
2018 - május (32)
2018 - április (12)
2018 - március (22)
2018 - február (10)
2018 - január (8)
2017 - december (15)
2017 - november (24)
2017 - október (14)
2017 - szeptember (41)
2017 - augusztus (22)
2017 - július (23)
2017 - június (12)
2017 - május (50)
2017 - április (43)
2017 - március (38)
2017 - február (19)
2017 - január (14)
2016 - december (20)
2016 - november (28)
2016 - október (21)
2016 - szeptember (19)
2016 - augusztus (17)
2016 - július (18)
2016 - június (37)
2016 - május (41)
2016 - április (29)
2016 - március (18)
2016 - február (18)
2016 - január (6)
2015 - december (11)
2015 - november (16)
2015 - október (27)
2015 - szeptember (29)
2015 - augusztus (26)
2015 - július (22)
2015 - június (33)
2015 - május (19)
2015 - április (32)
2015 - március (42)
2015 - február (7)
2015 - január (8)
2014 - december (9)
2014 - november (21)
2014 - október (25)
2014 - szeptember (25)
2014 - augusztus (19)
2014 - július (8)
2014 - június (17)
2014 - május (33)
2014 - április (28)
2014 - március (14)
2014 - január (1)
2013 - december (7)
2013 - november (20)
2013 - október (11)
2013 - szeptember (24)
2013 - augusztus (16)
2013 - július (11)
2013 - június (6)
2013 - május (15)
2013 - április (20)
2013 - március (28)
2013 - február (15)
2013 - január (14)
2012 - december (13)
2012 - november (12)
2012 - október (16)
2012 - szeptember (22)
2012 - augusztus (20)
2012 - július (21)
2012 - június (21)
2012 - május (34)
2012 - április (20)
2012 - március (25)
2012 - február (17)
2012 - január (31)
2011 - december (7)
2011 - november (29)
2011 - október (35)
2011 - szeptember (37)
2011 - augusztus (21)
2011 - július (13)
2011 - június (26)
2011 - május (9)