Férfi torna Mindenki tornája Női torna Ritmikus gimnasztika Aerobik Akrobatikus torna

Megjelent “A lólengés magyar világklasszisai” című kötet

Szerző: matsz - 2016-07-02 22:34:13


A Jocha Károly által írt kötet amellett, hogy bemutatja a legeredményesebb magyar szer olimpiai bajnokait, Magyar Zoltánt, Borkai Zsoltot és Berki Krisztiánt, kiemelten foglalkozik a lólengést világszinten forradalmasító mester, Vigh László élettörténetével is.

Magyar Zoltán, Montreal és Moszkva olimpiai aranyérmese, a Magyar Torna Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke a csütörtöki könyvbemutatón kiemelte: úgy érezte, hogy edzője, Vigh László olyan hatalmas egyéniség, aki mély nyomot hagyott a nemzetközi tornasportban, ezért megérdemelné, hogy egy méltó könyv jeleljen meg az életpályájáról.

“Ez a riportkönyv egy olyan ember életútjáról szól, aki a nagy sikerek mellett kudarcokat is elszenvedett, ezért azt a vívódást is igyekszik bemutatni, amely őt eközben mindvégig előrehajtotta, és elvitte egészen a csúcsig” – jelentette ki a szövetségi elnök. Hozzátette: a kötetben tanítványai, edzőtársai, barátai és családtagjai vallanak Vigh Lászlóról, akinek a zsenialitása abban rejlett, hogy felismerte, a magyar tornászok akkor lehetnek sikeresek, ha kétszer-háromszor annyit edzenek, mint az oroszok.

“Sokszor voltam edzés közben az ájulás határán” – árulta el Magyar Zoltán, aki elismerte, hogy az általa olykor gyilkosnak vagy szadistának nevezett mestere nélkül sosem lett volna belőle olimpiai bajnok. A sportvezető szerint ez a könyv nemcsak a jót mondja el Vigh Lászlóról, így viszont a valóságot mutatja be a magyar torna elmúlt 50 évéről, ezért minden fiatal magyar edzőnek érdemes elolvasnia.

A 75. életévét július végén betöltő Vigh László a bemutatón azt mondta, 1965 óta igyekezett úgy dolgozni, hogy a torna alázatos szolgája legyen, s életében mindent a tornának köszönhetett.

A kötetben mások mellett a magyar tornasport olyan nagy egyéniségei szólalnak meg, mint Borkai Zsolt, Szöul aranyérmese, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és felfedező-edzője, Röck Samu; a Magyar Zoltánt felfedező Harmath József; Berki Krisztián, London olimpiai bajnoka; mestere Kovács István; vagy az Európa-bajnoki címet nyert Guczoghy György.

Kapcsolódó galéria: Megjelent “A lólengés magyar világklasszisai” című kötet (14 kép)


RTG_1863.jpg RTG_1865.jpg RTG_1869.jpg RTG_1872.jpg RTG_1873.jpg RTG_1874.jpg RTG_1881.jpg RTG_1882.jpg RTG_1889.jpg RTG_1891.jpg RTG_1900.jpg RTG_1902.jpg RTG_1905.jpg RTG_1907.jpg

2016 júliusi hírek

Hírarchívum